Balsamico a jemná kouzla italského kulinářského umění

Balsamico je vynikající italský produkt, který se těší velké oblibě po celém světě. Jeho unikátní chuť a vůně z něj dělají neodmyslitelnou součást mnoha kulinářských zážitků. Tento článek vám představí rozmanitost a bohatství tohoto vynikajícího produktu a ukáže, jak ho nejlépe využít v kuchyni.

Pravé italské balsamico, známé jako Aceto Balsamico Tradizionale, má hlubokou a komplexní chuť a je vyráběné metodou, která se předává z generace na generaci. Balsamico je vyrobeno z hroznů Trebbiano nebo Lambrusco, které jsou sklizeny v oblastech Modena a Reggio Emilia. Hrozny jsou pak zpracovány do moštu, který je následně vařen a postupně stárne v sudech různých velikostí a druhů dřeva.

Existují dva hlavní typy pravého italského balsamica – Aceto Balsamico Tradizionale di Modena a Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia. Tyto dva typy se liší použitými druhy hroznů a stářím. Aceto Balsamico Tradizionale di Modena musí být stařeno minimálně 12 let, zatímco Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia má tři kategorie podle stáří: Aragosta (12 let), Argento (15-20 let) a Oro (25 let a více).

Kvalitní balsamico se pozná podle jeho bohaté a komplexní chuti, která je sladká, kyselá a přitom harmonická. Má hlubokou tmavě hnědou barvu a konzistenci, která je hustší než běžný ocet, ale ne tak hustá jako sirup.

Balsamico se skvěle páruje s mnoha jídly. Může být použito jako dressing na salátech, jako omáčka na grilované zelenině nebo masu, nebo dokonce jako přírodní sladidlo v dezertech.

Jedním z vynikajících balsamic, které můžeme doporučit k ochutnání, je Orange Label od rodinné farmy Il Borgo del Balsamico. Toto balsamico má zaoblenou sladší chuť, která se skvěle hodí ke zmrzlině, čerstvým jahodám, ovocným salátům, k vyzrálejším sýrům či parmezánu, ideální je také pro dochucení grilovaného masa.

A co víc, balsamico může být také skvělým dárkem. Balsamico Orange label od Il Borgo del Balsamico je zabaleno v krásném obalu, který dodává tomuto jedinečnému produktu další rozměr luxusu. Může být perfektní alternativou k tradičnímu dárku v podobě láhve alkoholu a bude jistě oceněno každým, kdo ocení kvalitní a autentické produkty.

Využijte tedy široké palety možností, které vám balsamico nabízí, a objevte svět italských chutí.