Pohanka je sice starobylá plodina, stále se však těší oblibě

Pohanka se v kuchyních objevovala již v dávných dobách. V poslední době opět objevujeme její skvělou chuť a zdravotní benefity a začíná si opět nacházet místo v našich kuchyních.

Její domovinou jsou oblasti Asie. Není to obilovina, ale zastává její roli. Neobsahuje lepek, je tedy vhodnou plodinou pro ty, kdo s ním mají problémy nebo se mu chtějí vyhýbat.

Některé ze zdravotních benefitů pohanky

Nalezneme v ní vyvážený poměr bílkovin a vlákniny, jak rozpustné, tak i nerozpustné. Nabízí některé minerální látky (měď, selen, zinek, mangan), vitamíny (některé ze skupiny B, C a E). také se v ní nachází rutin. Ten podporuje pružnost cév. Má pozitivní vliv při výskytu křečových žil.

Různé druhy pohanky

V obchodech se můžeme setkat s různými druhy pohanky:

Neloupaná představuje základní podobu. Není určená ke konzumaci. Slupky pohanky mohou v našem trávicím traktu škodit. Je ideální volbou pro klíčení. Také se z ní připravuje čaj. Můžete ji využít i k pěstování.

Loupaná je určená pro další používání. Slupky se odstraňují mechanickou (šetrnější) nebo termickou (napařováním) cestou.

Vločky představují napařená a lisovaná pohanková zrna. Vzhledem k tomu, že jsou již tepelně upravené, dají se konzumovat bez dalších úprav. Je vhodné je předem namočit nebo krátce povařit. Budou lépe stravitelné.

Kaše připravená z pohanky

Ideální na snídani nebo dopolední svačinku.

Na 100 g pohanky si připravíme 75 ml mléka a stejné množství vody, 25 g cukru, špetku soli, 1 lžíci másla, skořici a něco na ozdobení – ovoce nebo ořechy.

Pohanku vsypeme do vody a necháme asi hodinu namočenou. Pak přilijeme mléko a 5 minut vaříme. Přimícháme sůl a cukru, vlijeme na talíř, přelijeme rozpuštěným máslem, posypeme skořicí a ozdobíme ořechy nebo ovocem.