Jaké výhody poskytuje kyselina listová a které potraviny jí obsahují větší množství?

Velmi důležitou roli hraje při prevenci defektů neurální trubice u novorozenců. Jedná se o komplexní vrozené malformace centrální nervové soustavy. Také má pozitivní vliv na zdraví pokožky a vlasů. Kyselina listová také pomáhá snižovat tloušťku tepen, což může zabránit vzniku aterosklerózy. Pomáhá při tvorbě červených krvinek, které přenášejí kyslík po těle. Při jejich nedostatku se objevuje anémie.

Protože je folát životně důležitý pro syntézu DNA a proteinů, zastává primární roli v růstu a vývoji plodu. Proto je u těhotných žen zvýšená potřeba folátů.

V přítomnosti dostatečného množství kyseliny listové se embryonální buňky dělí a diferencují na tkáně a orgány.

Kyselina listová pozitivně ovlivňuje mužskou plodnost.

Příznaky nedostatku kyseliny listové

Nedostatek folátu může být příčinou celé řady poruch a abnormalit. Může ovlivnit nejen mozek, ale i ledviny, krev, neplodnost a celou řadu dalších zdravotních potíží.

Mezi příznaky nedostatku folátu patří kardiovaskulární obtíže, metabolická anémie, chronické onemocnění ledvin, problémy během těhotenství (předčasný porod, potraty), deprese a úzkosti, tvorba vřídků v dutině ústní, letargie, slabost nebo únava.

Potraviny bohaté na foláty

Folát se nachází v celé řadě potravin. Patří mezi ně hovězí játra, zelenina (špenát, chřest, růžičková kapusta, římský salát, avokádo, brokolice, zelený hrášek, fazole) cereálie, rýže, pšeničné klíčky, ovoce (papája, banány, pomeranče), vejce, pekařské droždí, ryby, mléko, hovězí nebo kuřecí maso.